Αρχική  >  Ιδέες - Προτάσεις  >  Πως να ετοιμάσεις τον τέλειο καφέ

Πως να ετοιμάσεις τον τέλειο καφέ

Ο καφές δεν είναι απλά μια καθημερινή συνήθεια. Είναι λατρεία. Πόσες φορές κάθε μέρα, δεν αναζητάτε μια αχνιστή κούπα καφέ για να ξυπνήσετε το πρωί, να αναζωογονηθείτε κάπου εκεί στη μέση της ημέρας που αρχίζουν τα βλέφαρα σας λίγο να κλείνουν, το απόγευμα με ένα γλυκάκι για ενέργεια αλλά και μετά από ένα πλούσιο δείπνο για να χωνέψετε;

Ξέρετε όμως να φτιάχνετε τον τέλειο καφέ;

Πριν από λίγες ημέρες επισκεφτήκαμε ένα κατάστημα Starbucks κι ο Coffee Master Παναγιώτης Σπυρόπουλος μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά της παρασκευής του τέλειου καφέ. Κι εγώ με τη σειρά μου, θα τα μοιραστώ μαζί σας.

Όταν θέλουμε να φτιάξουμε ζεστό καφέ στο σπίτι ή στο γραφείο, τρία βασικά στοιχεία πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας:

Την ποικιλία του καφέ (χαρμάνι ή μοναδικής προέλευσης καφέ)

Τα Starbucks διαθέτουν πάνω από 11 διαφορετικές ποικιλίες καφέ: χαρμάνια και μοναδικής προέλευσης καφέ σε κόκκους, που μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με την ώρα και το πώς θέλουμε να απολαύσουμε τον καφέ μας.

Την αναλογία

2 κουταλιές της σούπας καφέ φίλτρου (10 γρ.) για κάθε 180 ml νερού, είναι η ιδανική δοσολογία για έναν τέλειο ζεστό καφέ όσον αφορά στην χρήση παραδοσιακής καφετιέρας με έμβολο (Γαλλική πρέσα). Αν πάλι θέλουμε τον καφέ μας κρύο, απλά χρησιμοποιούμε διπλή δόση καφέ: 4 κουταλιές της σούπας καφέ (20γρ.) για κάθε 180ml νερού (σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε ότι η ένταση του κρύου διαφέρει από αυτή του ζεστού).

Τη μέθοδο παρασκευής

Οι ειδικοί και δεξιοτέχνες του καφέ συμφωνούν: η  καλύτερη κούπα καφέ παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας παραδοσιακή καφετιέρα με έμβολο (French Press). Τα Coffee presses παράγουν πλούσιο καφέ, με λεπτό ίζημα και πιο έντονο σώμα από ότι έχει ο καφές που παρασκευάζεται με καφετιέρα φίλτρου. Η ποιότητα του καφέ εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του, επομένως συνίσταται η χρήση εύγεστου νερού βρύσης ή εμφιαλωμένου. Ζεσταίνουμε το νερό σε σημείο βράσης (90 με 96 βαθμούς κελσίου)  και το προσθέτουμε στον καφέ, ανακατεύουμε κι αφήνουμε το έμβολο για τέσσερα λεπτά, πριν το πιέσουμε και έχουμε έτοιμο το ζεστό μας καφέ.

Αν θέλουμε τον καφέ μας πιο ελαφρύ, χρησιμοποιούμε την ίδια αναλογία που αναφέρεται πιο πάνω και τον αραιώνουμε με ζεστό νερό. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν εξαχθεί  τα καλύτερα αρώματα και γεύση από τους κόκκους καφέ.

Από Evina

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.