Αρχική  >  Cook, Συνταγές, Γλυκά & Επιδόρπια  >  Πορτοκαλόπιτα με Κρόκο Κοζάνης

Πορτοκαλόπιτα με Κρόκο Κοζάνης

Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα σε ένα πολύ ενδιαφέρον κάλεσμα από τον Κρόκο Κοζάνης, στο εστιατόριο BARABICU όπου, μεταξύ άλλων, η γνωστή σε όλους, Ρένα της Φτελιάς, μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή της για πεντανόστιμη κι εύκολη πορτοκαλόπιτα. Φυσικά, ο Κρόκος Κοζάνης, το ελληνικό σαφράν, της δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.

Ingredients

  • 1 ποτήρι νερού ηλιέλαιο
  • 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού baking powder
  • 1 μικρό κεσεδάκι γιαούρτι
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 ίνες Κρόκου Κοζάνης ΠΟΠ
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γραμμάρια)Για το σιρόπι
  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 ½ ποτήρια ζάχαρη
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 4-5 ίνες Κρόκου Κοζάνης ΠΟΠ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170ο Κελσίου.

Χτυπάμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τα αυγά και τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις ίνες του Κρόκου Κοζάνης.

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε μακρόστενες λωρίδες (σαν χυλοπίτες) και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε το baking powder κι αφήνουμε το μίγμα για 10 λεπτά.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ 28 Χ 40 κι απλώνουμε το μίγμα. Ψήνουμε γύρω στα 30 με 35 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις ίνες Κρόκου Κοζάνης. Από την ώρα που ξεκινάει η βράση, αφήνουμε για 8 λεπτά.

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι σιγά-σιγά.

Από Evina

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.