Home  >  Cook, Recipes, Διάφορες Νοστιμιές, Πίτες & Σνακ  >  Λουκανικοπιτάκια (της κ. Μαρίας)

Λουκανικοπιτάκια (της κ. Μαρίας)

Η κ. Μαρία είναι η κυρία που φροντίζει το γραφείο μας κοντά δύο δεκαετίες και κατάγεται από ένα χωριό του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Η κ. Μαρία φροντίζει καθημερινά τα τρία “αγόρια” της, τον άντρα της τον κ. Μανώλη και τους δύο (μεγάλους πια) γιους τους (ο ένας από αυτούς λυράρης! – εμ τι άλλο;). Η κ. Μαρία πάντα θα μας “κρατάει” ένα μπουκάλι τσικουδιά κάθε φορά που γυρίζει από το χωριό. Η κ. Μαρία που σε κάθε γιορτή, γενέθλια, αποχαιρετισμό, συνταξιοδότηση, θα φτιάξει δεκάδες πιτάκια σαν απαραίτητο συμπλήρωμα στο catering που παραγγέλνουμε. Από αυτά λοιπόν τα πιτάκια της, προσωπικά ξεχωρίζω τα λουκανικοπιτάκια της με το φοβερό, χειροποίητο ζυμαράκι της. Της ζήτησα λοιπόν τη συνταγή και τα έφτιαξα χθες βράδυ. Ήταν πεντανόστιμα, τραγανά έξω και μαλακά μέσα, ήταν εμφανίσιμα αλλά σαν τα δικά της δεν ήταν. Τα δικά της είναι μικρούλια, αφράτα και καλοσχηματισμένα. Είναι σαν “κέντημα” παραδοσιακής νοικοκυράς. Κι αυτό είναι η κ. Μαρία, μια παραδοσιακή, Ελληνίδα, Κρητικιά νοικοκυρά που έχει μόνο καλό λόγο για όλους και βάζει λίγη από την ψυχή της σε ότι κι αν κάνει. Σας παραθέτω λοιπόν τη συνταγή και το φωτογραφημένο αποτέλεσμα της δικής μου προσπάθειας και θ΄ανυπομονώ για την επομένη εταιρική μάζωξη, για να ξαναφάω από τα δικά της.

Ingredients

  • 1 ποτήρι νερού γάλα χλιαρό (εγώ έβαλα φρέσκο όπως πάντα)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 μικρό σφηνάκι τσικουδιά (σιγά μην έλειπε)
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 600-700 γραμμάρια)
  • 40 λουκανικάκια κοκτέιλ
  • 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
  • 1 κρόκος αυγού και 1 κουταλιά σούπας νερό

 

 

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Το ζυμαράκι μας πρέπει να είναι απαλό (η τσικουδιά το κάνει κι αφράτο). Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για μισή ώρα περίπου.

Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ βάζουμε τα λουκανικάκια και τη μουστάρδα κι ανακατεύουμε καλά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε πέντε μέρη και το κάθε μέρος το πλάθουμε σε μια μπάλα. Πάνω στον πάγκο, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο (σε διάμετρο, περίπου όσο ένα μικρό πιάτο φαγητού). Κόβουμε το κάθε ζυμάρι σε 8 τρίγωνα κομμάτια (όπως την πίτσα). Βάζουμε ένα λουκανικάκι σε κάθε κομμάτι ζύμης (στην φαρδιά του πλευρά) και το τυλίγουμε σαν κρουασανάκι.

photo(1)

Αραδιάζουμε τα λουκανικοπιτάκια σε δύο λαμαρίνες φούρνου στις οποίες έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Εν τω μεταξύ σ’ ένα μπολάκι έχουμε ανακατέψει καλά τον κρόκο αυγού με το νερό και με αυτό αλείφουμε ελαφρά τα λουκανικοπιτάκια στην επιφάνεια τους.

photo 1

Ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 170 βαθμούς, φούρνο για 20′-25′ μέχρι να ροδίσουν καλά τα λουκανικοπιτάκια.

photo 5

 

Written by Evina

Comments (2 comments)

  • 20 January 2015 at 09:16

    Τα έφτιαξα κι εγώ Εβίνα και έπαθα πλάκα από τη γεύση!!!!
    Για να μη τα φάμε μόνοι μας στο σπίτι και στουμπώσουμε, έφερα και στη δουλειά!
    Οπότε καταλαβαίνεις τι έγινε… Όποιος δοκίμαζε έμενε στο “μμμμμμμμμμμμμμμ”!!!
    Καλημέρα 🙂

    • Εβίνα
      20 January 2015 at 11:36

      Γιώργο άστα! Κόλαση! Εγώ τελευταία φορά, τα έφτιαξα για το Χριστουγεννιάτικο πάρτι του σχολείου των κοριτσιών κι όλοι με ρωτούσαν από που τα αγόρασα!!!!!!! Αχαχαχα

Leave a Reply to Εβίνα Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.