Αρχική  >  Cook, Συνταγές, Γλυκά & Επιδόρπια  >  Clafoutis με βερίκοκα

Clafoutis με βερίκοκα

Το clafoutis (κλαφουτί) είναι ένα γαλλικό γλυκάκι «passepartout» (πασπαρτού). Κι αυτό γιατί γίνεται εύκολα, με ότι φρούτο έχεις και τρώγεται το ίδιο ευχάριστα μόλις βγει ζεστό από το φούρνο ή κρύο (πάντως κρύο σερβίρεται πιο εύκολα). Επίσης είναι γλυκό «άγλυκο» δηλαδή είναι ελαφρύ και δεν σε λιγώνει. Εδώ με νόστιμα βερίκοκα που είναι στα καλύτερα τους αυτή την εποχή.

Ingredients

  • 8-10 βερίκοκα (ανάλογα με το μέγεθος τους)
  • 200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
  • 50 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα για να βουτυρώσουμε το σκεύος
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη + λίγη ακόμα για τη διακόσμηση
  • 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αυγά
  • 150 ml φρέσκο γάλα
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder

Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση κι αφαιρούμε τα κουκούτσια.

Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος για τάρτες. Στρώνουμε τα βερίκοκα με τη σάρκα τους προς τα κάτω και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180 βαθμούς, φούρνο για 15′-20′.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε μια ελαφριά ζύμη χτυπώντας όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ του μίξερ (η ζύμη θα είναι αρκετά ρευστή).

Περιχύνουμε με τη ζύμη τα βερίκοκα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30′-35′ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του clafoutis.

Το clafoutis θα φουσκώσει αρκετά αλλά μόλις το βγάλουμε από το φούρνο θα «πέσει».

IMG_6163

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Αν θέλετε να δείτε κι άλλες συνταγές με βερίκοκα, οι food bloggers φίλοι μου ετοιμάζουν: η Αγγελική από το Cookika φτιάχνει κέικ καρότου με βερίκοκα,η Κατερίνα από το Delightful Area φτιάχνει granola με βερίκοκα και γιαούρτι, η Έλενα από το Elena is cooking φτιάχνει σαλάτα με ψητά βερίκοκα, φέτα κι αμύγδαλα, η Ευγενία από το Eat Yourself Greek φτιάχνει αρνί με βερίκοκα κι αμύγδαλο, η Nανά από το Κouzinista φτιάχνει γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα, ο Άρης από το Νεανικόν φτιάχνει πάστα φλώρα, η Δώρα από το Pandora’s Kitchen φτιάχνει αυγόφετες με καραμελωμένα βερίκοκα και creme patisserie, η Ειρήνη από το Paxxi φτιάχνει το γλυκό της μπαλαρίνας: πάβλοβα με φιστίκια Αιγίνης και βερίκοκα, η Nίκη από Το Μυαλό στο Φαγητό φτιάχνει μπισκοτογλυκό με κρέμα αμυγδάλου και μαρμελάδα βερίκοκο και η Άρτεμις από το Wonderfoodland φτιάχνει σορμπέ βερίκοκο.

Από Evina

Comments (10 Σχόλια)

  • 27 Αυγούστου 2016 at 09:36

    […] καρότου με βερίκοκα, η Εβίνα από το Cook and feel φτιάχνει Clafoutis με βερίκοκα, η Κατερίνα από το delightfull area φτιάχνει Granola με βερίκοκα […]

  • 8 Ιουλίου 2016 at 10:32

    Μιαμ μιαμ! Πραγματικά είναι το γλυκό παρπαρτού!!

  • 30 Ιουνίου 2016 at 19:53

    Δεν έχω φτιάξει/φάει ποτέ κλαφουτί αλλά μου φαίνεται τόσο ενδιαφέρον που μάλλον θα το βάλω στο πρόγραμμα 😉
    Καλό Βράδυ!

    • Evina
      1 Ιουλίου 2016 at 06:45

      Δοκίμασε το και περιμένω σχόλια από έναν «ειδικό» στα γλυκά 😉

  • 30 Ιουνίου 2016 at 17:44

    Πολύ ωραία η παραλλαγή. Το βερίκοκο θα δίνει πιο δροσερή γεύση από το κλασσικό κεράσι.

    • Evina
      1 Ιουλίου 2016 at 06:45

      Προσωπικά το λατρεύω και με φρέσκα μύρτιλα 🙂

  • 30 Ιουνίου 2016 at 11:53

    Πολύ ωραία συνταγή!

  • 30 Ιουνίου 2016 at 10:57

    […] Εβίνα από το Cook and Feel ετοιμάζει Clafoutis με βερίκοκα. Η Νανά στο Kouzinista φουρνίζει γλασαρισμένα μπουτάκια […]

  • 30 Ιουνίου 2016 at 10:24

    Απλά υπέροχο Εβίνα!

  • 30 Ιουνίου 2016 at 08:09

    […] η Εβίνα από το Cook and feelφτιάχνει Clafoutis με βερίκοκα […]

Σχολιάστε